28. tra 2012.

Emil Bohutinsky

Emil Bohutinsky Emil Bohutinsky [Križevci, 1907. - Zagreb, 1996.] završio je zagrebačku Obrtnu školu (profesori Robert Jean-Ivanović i Davorin Hotko), zatim od 1925. do 1927. studira na Akademiji likovnih umjetnosti (profesori Rudolf Valdec i Frano Kršinić) te je školovanje nastavio na Accademia di belle arti u Rimu (od 1928. do 1930.) odakle je u zagrebačku školu kiparstva donio crtu talijanskog realizma. 1934. godine pojavio se, već kao formirani umjetnik, na Prvoj izložbi zagrebačkih umjetnika s dva portreta i studijom za spomenik Ivana Zajca. 1935. godine je izložio skulpturu Nikole Tesle, a uslijedili su skulpture Augusta Šenoe, Josipa Kozarca, Frana Kesterčaneka, Andrije Petračića i drugih. Živio je i radio u Zagrebu. Kiparska mu je specijalnost bila izrada portreta (popr­sja), reljefa i medalja. Radio je i mo­zaike i makete te na uređenju unutar­njih prostora (npr. izložbeni pavi­ljon za Indiju) i dr. Sudjelovao je na na­tjecanjima za uređenje stare jezgre i se­kundarnog središta Zagreba te radio ela­borate za Muzej željeznice u Zagrebu te za uređenje spomen-parka i etnografskog centra u sklopu Gospodar­skog učilišta u Križevcima. Kao predavač radio je u Školi za primijenjenu umjetnost od 1950. godine.

U Križevcima, rodnom mjestu Emila Bohutinskog, park kraj Visokog gospodarskog učilišta nosi ime po prvom hrvatskom oplemenjivaču bilja, Emilovom ocu, agronomu i fitopatologu, profesoru Gustavu Bohutinskom. Godine 1935. u parku je postavljeno poprsje Gustavu Bohutinskom, a izradio ga je i postavio upravo njegov sin, kipar Emil Bohutinsky.

Već prije spomenuta skulptura Nikole Tesle, koji je Emil Bohutinsky izradio 1932. godine, svojedobno je ukrašavala sobu dekana Visoke tehničke škole u Zagrebu. Ta se skulptura danas nalazi u tehničkom muzeju u Zagrebu u izložbenom prostoru Teslinih izuma.

Djela ovdje prikazana:


Nema komentara:

Objavi komentar