20. tra 2012.

Kralj Tomislav

SPOMENIK: Kralj Tomislav
LOKACIJA: Trg kralja Tomislava
AUTOR: Robert Frangeš Mihanović
GODINA: 1928./1938. postavljen 1947.

U spomen na 1000 godina hrvatske državnosti, Odbor za postavljanje spomenika s nadbiskupom Antunom Bauerom na čelu, odlučio je u Zagrebu postaviti spomenik kralju Tomislavu. Posao izrade spomenika je povjeren poznatom kiparu Robertu Frangešu Mihanoviću. On je skicu za spomenik s reljefima na prednjoj strani postamenta izradio već 1928. godine, a iste godine izveden je i sadreni odlijev spomenika. Već prilikom prvog postavljanja spomenika 1938. godine počele su žestoke, do danas nerazjašnjene, polemike je li spomenik plagijat te treba li ga se zato pretaliti, ali srećom to se nije dogodilo. 

U međuvremenu počeo je Drugi svjetski rat i poslovi oko podizanja spomenika su obustavljeni. Robert Frangeš Mihanović postavljanje svojeg posljednjeg djela nije doživio jer jer umro 1940. godine. Spomenik je postavljen nakon rata, tek 1947. godine, ali bez reljefâ krunidbe i pomirbe, a dvije godine poslije postavljeni su novi reljefi autorâ Želimira Janeša i Ivana Sabolića. Stari reljefi su sačuvani kao sadreni odlijevi u gliptoteci i 1990. godine Odbor za uređenje spomenika kralju Tomislavu odlučuje da Frangešovom djelu treba vratiti autentičan izgled odnosno originalne reljefe.

Spomenik kralju Tomislavu danas je jedan od simbola Zagreba i čini jednu od najljepših vizura glavnog hrvatkoga grada.Kralj Tomislav

Kralj Tomislav

Kralj Tomislav

Kralj TomislavSmiješno, ali i ovako je to jednom izgledalo


Nema komentara:

Objavi komentar