15. tra 2012.

Mila Kumbatović

Mila Kumbatović [Omišalj, 1915. - Zagreb, 2004]. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1939. godine, a svoje je slikarsko djelo izgrađivala na tradiciji postimpresionizma i cezannizma. Naglašena je vezanost umjetnice uz rodni otok Krk, te motivi njezina slikarstva proistječu iz autentičnog prostora otoka Krka kod pejsaža iz ranih 50-ih godina. U to doba, godine 1954. Mila Kumbatović naslikala je svoje poznato djelo Portret Krčanke.

Nakon tog razdoblja Mila Kumbatović kreće u apstrakciju i 60-ih godine nastaje njezin ciklus Svijet kamena. Njezino slikarstvo obilježeno je velikim mijenama, njezin interes i slikarski svijet kreću se od neposrednog doživljajnog zavičajnog krajolika otoka Krka preko mikrostruktura kamena do makrokozmosa od krčkog kamenjara do svemirskih galaksija.

U periodu od 1975. do 1980. nastaje njen ciklus Idustrijska skulptura u kojemu umjetnica za skulpture rabi elemente strojeva i gotove tvorničke proizvode kao dijelove slobodnih trodimenzijskih konstrukcija.

U zrelim 70-im godinama Mila Kumbatović počinje raditi skulpturu hrabro se upuštajući u pravu avanturu invencija i u skulpturi umjetnica je nastojala spojiti realne i alternativne svjetove. Važan dio njezina opusa je izrada mozaika i staklenih skulptura.

Mila Kumbatović samostalno je izlagala u Zagrebu, Krku, Rijeci, Beogradu i Parizu. Zadnja retrospektivna izložba velike umjetnice bila je godine 2003. u Galeriji Klovićevi dvori. Izložbu je pratila opsežna monografija Ivanke Reberski.

Djela ovdje prikazana:


Nema komentara:

Objavi komentar