23. tra 2012.

Stipe Sikirica

Stipe SikiricaStipe Sikirica je rođen 1933. godine u selu Jabuka kraj Trilja u sinjskoj krajini, a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 1958. godine. Od 1969. godine je predavač na zagrebačkoj Akademiji, a jedan je od osnivača i sadašnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu u BiH. Bio je suradnik u majstorskoj radionici Vanje Radauša.


Autor je brojnih umjetničkih djela u rodnoj Sinjskoj krajini, Hrvatskoj i BiH, kao što su statua Alkara (1965.) i brončana vrata crkve Gospe sinjske u Sinju (1987.). Autor je mnogih drugih skulptura (Mladenci, don Mihovil Pavlinović, biste Stjepana Radića u Zagrebu, fra Filipa Grabovca u Vrlici, Nikole Šopa u rodnoj kući u Jajcu itd).

Veliku ljubav gaji za medaljarstvo. Najpoznatije medalje koje je izradio su: državna odličja Hrvatske (velered kralja Krešimira, Trpimira i Nikole Zrinskog), zlatnici s motivima Sinjske alke i Spomen-medalja za 700 godina Franjevačkog reda. Izradio je i medalju pod nazivom “Prva hrvatska kuna” koja se kao nagrada daje uspješnim poduzećima. Dobitnik je i 2. nagrade za izradu hrvatskog novca. Izradio je, između ostaloga, niz natjecateljskih odličja: za najboljeg hrvatskog nogometaša (statua Pobjednik – Pletikosa), košarkaša (statua Košarkaš), vaterpolista (statua Vaterpolist – Igor Hinić). Galerija Sikirica, otvorena ove godine u Sinju, na autorov rođendan, sadrži većinu radova gospodina Sikirice koji ih je poklonio gradu Sinju.

Djela ovdje prikazana:

Nema komentara:

Objavi komentar