28. tra 2012.

Sv. Ivan Nepomuk

SKULPTURA: Sv. Ivan Nepomuk
LOKACIJA: Podsusedski trg (na mostu)
AUTOR: ?
GODINA: obnovljeno 2007.


Sv. Ivan Nepomuk (Jan Nepomucký) je češki mučenik proglašen svecem i zasigurno najštovaniji svetac u Češkoj. Pravim imenom Jan Velflín (Welflin, Wölflin) rodio se oko 1345. u Plzeňskom kraju, češkom trgovištu Pomuku (kasnije Nepomuku) po kojemu je i dobio naziv. Studirao je teologiju i pravo na sveučilištu u Pragu, a potom doktorirao crkveno pravo u Padovi (1383.-1387.). Kanonik, prijatelj nevoljnika, glasoviti propovjednik, obratio je na tisuće izgubljenih duša i postao 1389. generalni vikar praškog nadbiskupa Jana iz Jenštejna. Suprotstavio se kralju koji se miješao u crkvene poslove i nasilno htio prisvojiti crkvena dobra pa ga je kralj dao zatvoriti i mučiti, i naredio da ga 1393. godine noću bace s Karlova mosta u rijeku Vltavu. Pokopan je u katederali svetog Víta u Pragu.

Legenda tvrdi da ga je kralj dao ubiti jer nije htio izdati grijehe (o navodnoj nevjeri) koje mu je ispovijedala kraljica. Zbog toga je proglašen mučenikom kao branitelj Crkve i čuvar ispovjedne tajne.

Na mnogim mostovima srednje i istočne Europe (i u hrvatskim krajevima) često se nalazi kip Ivana Nepomuka, sveca koji drži prst na ustima, kao simbol vrijednosti šutnje i dužnosti čuvanja povjerene tajne. Blaženim ga je proglasio 1721. papa Inocent XIII, a svetim 1729. papa Benedikt XIII. Zazivaju ga kod kleveta, poplava, odavanja tajni, a zaštitnik je Češke, praške nadbiskupije, ispovjednika, valjane ispovijedi, čuvanja tajni, graditelja mostova, mlinara, mostova, voda, šutnje, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Sv. Ivan Nepomuk - Podsusedski most

Sv. Ivan Nepomuk - Podsusedski most

Sv. Ivan Nepomuk - Podsusedski most

Sv. Ivan Nepomuk - Podsusedski most


Nema komentara:

Objavi komentar