30. tra 2012.

Tome Serafimovski

Tome Serafimovski [Zubovce kod Gostivara, Makedonija, 1935.] je makedonski kipar. Osnovnu školu završio je u Gostivaru, a u Splitu je 1957. godine završio srednju umjetničku školu, odsjek kiparstva u klasi profesora Željka Radmilovića, a surađuje s profesorima Ivanom Mirkovićem i Marinom Studinom. Istodobno je tri godine radio kao slikar-scenograf u splitskom Narodnom kazalištu.

Svoje obrazovanje nastavio je 1957. godine na Akademiji za likovne umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1963. godine u klasi profesora Antuna Augustinčića u čijoj je majstorskoj radionici kao suradnik radio jednu godinu.

Kao stipendist Francuske vlade, 1966. godine započeo je boravak i rad u Parizu što je na njegovo stvaralaštvo ostavilo vidljive tragove. Nakon povratka iz Pariza, krajem 1969. godine, neko vrijeme radi kao scenograf u Televiziji Skopje. Od početka 1970. pa sve do 1987. godine živi i radi u Gostivaru i Ohridu.

Član je Društva likovnih umjetnika Makedonije od 1962., član je MANU od 1988., član je SANU, u redu stranih članova od 2003. kao i član Svjetske akademije znanosti i umjetnosti sa sjedištem u San Francisku od 2006. godine.

Tijekom svih godina stvaranja, Tome Serafimovski je imao više od 30 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu među kojima u Gostivaru, Splitu, Rijeci, Parizu, Skopju, Beogradu, Ohridu, Karlovcu, Mostaru, Las Palmasu i Nürnbergu, a sudjelovao je i na preko 300 grupnih izložbi. Do sada je ostvario, u trajnom materijalu - bronci, mramoru i drvu, preko 500 skulptura (skica, figura, portreta, reljefa), te 40-tak spomen-obilježja i spomenika (na više tema), diljem Republike Makedonije, prijašnje Jugoslavije i u svijetu.

Njegova dijela nalaze se u više privatnih zbirki u svijetu, kao i u mnogim galerijama i muzejima: Galeriji Buckinghamske palače (u zbirci princa Charlesa) u Londonu, Muzeju Vatikana u Rimu, Muzeju društva pisaca u Las Palmasu, Makedonskom kulturnom centru u Perthu, Fondaciji “Kiril i Metodij” u Sofiji, Galeriji Festivalskog centra u Varni, Kući-muzeju “Edvard Kardelj” u Ljubljani, Gradskoj knjižnici u Karlovcu, Muzeju Grada Mostara, Narodnom muzeju u Valjevu, Gradskom muzeju u Đakovu, Galeriji velikana u MANU, Hrvatska, Knjižnici HAZU u Zagrebu, Umjetničkoj zbirci SANU u Beogradu, Sobranju Republike Makedonije, Vladi Republike Makedonije, Muzeju suvremene umjetnosti u Skopju, Dramsko kazalište u Skopju i mnogim drugim institucijama u Makedoniji i drugdje.

Akademik Tome Serafimovski je dobitnik brojnih nagrada i priznanja: “11. Oktomvri”, “18. Oktomvri”, “Nereški majstori”, Zlatna povelja za 30 godina umjetničkog rada, “Art egzodus ’98″, “13. Noemvri”, “Duhovni ratnik”, Orden Zagrebačke nadbiskupije, Zahvalnost HAZU, “Majka Tereza”, Orden Reda hrvatskih pletera…

Njegovi najpoznatiji spomenici i spomen-obilježja su: “Makedonski partizanski odred Korab” u Novom Selu kod Gostivara, “Streljanje” u Leunovu, kod Gostivara, “Kiril Pejčinović-Tetoеc” i “Iljo Antеski-Smok” u Tetovu, “Narodni heroj Vjera Jocić” u Makedonskoj Kamenici, “Prodor”, na mostu preko rijeke Korane i “Krava” u Karlovačkoj industriji mlijeka u Karlovcu, “Sv. Kiril i Metodij” u Ohridu, Skopju i Beogradu, “Majka Tereza” u Skopju, Vatikanu i Nürnbergu, “Kočo Racin” u Samoboru i Velesu, “Petre Prličko” i “Panko Brašnarov” u Velesu, “Milton Manaki” u Bitoli, “Ljudevit Gaj” u Zagrebu, “Sv. Naum Ohridski – Čudotvorac” i “Sv. Kliment Ohridski” u Ohridu, i brojni drugi.

Djela ovdje prikazana:


Nema komentara:

Objavi komentar