29. pro 2012.

Ćirilometodska 1

MOTIVI: ulaz u zgradu nekadašnjeg Stankovićeva kazališta i reljefi na fasadi
LOKACIJA: Ćirilometodska 1 (Sv. Ćirila i Metoda 1)


1834. zgrada (kazalište) je otvoreno, 1897. je bitno preuređeno
Sv. Ćirila i Metoda 1     Sv. Ćirila i Metoda 1

Sv. Ćirila i Metoda 1

Priča o prvom profesionalnom hrvatskom kazalištu

Zgrada u ulici Sv. Ćirila i Metoda 1 bila dio kompleksa od nekoliko zgrada koje se koristilo za potrebe Gradskog poglavarstva. Igrom slučaja, 1832. godine zagrebački veletrgovac i posjednik Kristofor Stanković dobio je glavni zgoditak bečke lutrije i tu privatnu investiciju odlučio uložiti u stvaranje prvog profesionalnog gradskog kazališta. Dotičnoj zgradi, nekada u vlasništvu grofa Adama Oršića koju je otkupilo poglavarstvo, koja je tada bila jednokatnica, nadogradio se tada kat za potrebe stvaranja kazališta. To je kazalište do 1951. godine bilo privatno kazališe.

Kazalište je otvoreno 4. listopada 1834. godine i u njemu nastupaju samo njemačke družine sve do 10. lipnja 1840. godine kad se po prvi puta izvodi predstava na hrvatskom jeziku. Bila je to izvedba "Juran i Sofija" ili "Turci kod SiskaIvana Kukuljevića Sakcinskog u izvedbi novosadskog Domorodnog teatralnog društva i time počinje svoju djelatnost Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. U sklopu tzv. Stankovićeva kazališta nalazila se i dvorana za plesove u kojoj je 1848. godine zasjedao Hrvatski sabor.

Za ondašnji Zagreb gornjogradski teatar imao je veliko gledalište (više od 750 mjesta) i bio je središtem kazališnoga i općenito kulturnog života grada. No kad je 1895. godine otvorena nova zgrada HNK, gornjogradsko kazalište pretvoreno je u administrativni prostor pa je danas ondje dvorana za sjednice Gradske skupštine.

Nema komentara:

Objavi komentar