web statistics

što Su Ilirske Pokrajine

Istarska Enciklopedija

Ilirske province naziv za kratkotrajnu autonomnu pokrajinu francuskog carstva osnovanu 14.

što su ilirske pokrajine. Stoljeća a završava početkom 1. Les provinces illyriennes upravno teritorijalno područje sastavljeno ugl. Ilirske pokrajine kraće ilirija francuski les provinces illyriennes naziv za dio hrvatskoga i slovenskog teritorija pod francuskom upravom za vladavine napoleona i 1809 13 unutar ilirskih pokrajina bile su zemlje koje je austrija mirom u schönbrunnu 1809. Dovelo do op.

Nakon napoleonovog poraza 1813. Stoljeću hrvatska početkom 19. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima stariji hrvatski naziv za ove pokrajine je slovinske države. Na čelu cjelokupne ilirije bila je vlada tj.

Oni dolaze iz mnogih izvora i ne provjeravaju. Bio je to prvi čin nove činovničke države 8 kad su 1810. Les provinces illyriennes talijanski. Stoljeće koje počinje s francuskom revolucijom krajem 18.

Gouvernement général sa sjedištem u ljubljani. Osnovane ilirske pokrajine francuska vlast uvela je jednakost sviju pred zakonom obvezatni građanski brak ali i teške poreze novačenja no marmont i njegov nasljednik bertrand nisu. Pronađeno 1 rečenice podudaranje izraz ilirske pokrajine pronađeno u 1 ms prijevod sjećanja su stvorili čovjeka već usklađeni na računalu što bi moglo dovesti do pogreške. Predala francuskoj nakon završetka austrijsko francuskog rata.

Ovaj tekst se bavi poviješ ću hrvatske u 19. Udružio u ilirske pokrajine. One su obuhvaćale bivšu mlet. Nakon poraza u bitci kod wagrama austrijsko carstvo bilo je prisiljeno schönbrunnskim mirom prepustiti francuskoj veliki dio svojih zemalja.

Zemalja 1809 13 na temelju schönbrunnskoga mira 1809 napoleon je od habsburgovaca izvojevao znatne teritorijalne ustupke koje je uz neke prethodne stečevine u listopadu 1809. Pri tome se 19. Francuzi su od zapadnog dijela koruške kranjske hrvatske i vojne krajine jugozapadno od save te kraja oko gorice trsta istre i dalmacije utemeljili ilirske pokrajine izravno podređene francuskoj. Oktobra 1809 za vrijeme napoleonskih ratova na teritoriju venecijanskih austrijskih slovenskih mađarskih rijeka i hrvatskih zemalja koje su ime dobile po starosjediocima ilirima.

Ukupno su ilirske pokrajine imale oko milijun i pol stanovnika. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima. Na mjesto generalnog guvernera postavljen je general grof henri gatien bertrand napoleonov bliski suradnik i ađutant.