web statistics

Arhitekt Zagrebačke Katedrale

đavlova Glava U Zagrebackoj Katedrali 3 5 Portal Hrvatskoga

Sjeverni toranj zagrebačke katedrale ruši se na dan kad je njen arhitekt herman bollé umro.

Arhitekt zagrebačke katedrale. Kako nam je potvrdio arhitekt damir foretić koji od 1990. Tek nakon toga obavijestit ćemo medije rekao nam je foretić. Vijek čija se daljnja sudbina ne zna ono što se pouzdano zna je da se ubrzo nakon osnivanja zagrebačke biskupije oko 1094 počelo se s gradnjom veće romaničke crkve ali kako se gradnja oduljila trajala je do 1217 građevina je dobila i gotička obilježja. Ožujka postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.

Na sjeverni zvonik zagrebačke katedrale na kaptolu u srijedu 13. Pretpostavlja se da je na mjestu današnje katedrale stajala mala crkvica sagrađena negdje između 9. Mi ćemo do utorka najvjerojatnije imati gotovo izvješće koje ćemo poslati odboru za obnovu katedrale. Na festivalu su praizvedena djela rvatskih skladatelja brune vlaheka davora bobića dalibora bukvića ante knešaureka matije ivšića te doajena glazbe za orgulje anđelka klobučara kao i talijanskog skladatelja grimoaldoa macchiae i francuskog jean paul verpeauxa.

Kako nam je potvrdio arhitekt damir foretić koji od 1990. Svibnja poručivši tada da križeve kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika kao glasnike novoga hoda u obnovi naše prvostolnice. Godine radi na obnovi zagrebačke katedrale trenutačno se provjeravaju sva oštećenja. Mi ćemo do utorka najvjerojatnije imati gotovo izvješće koje ćemo poslati odboru za obnovu katedrale.

Svibnja postavljen je jedan od križeva koje je blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal josip bozanić u četvrtak 7. Travnja 1926 godine u zagrebu i zaslužan je što zagrebačka katedrala ima neogotičke tornjeve visoke preko sto metara. Dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu 22. Bečki arhitekt friedrich schmidt i njegov spomenuti zagrebački učenik herman bollé vrhove tornjeva zagrebačke katedrale oblikovali su po uzoru na tornjeve srednjoeuropskih monumentalnih katedrala kelnske praške bečke regensburške njihove su vrhove rastvorili tako da izgledaju kao da su izvedeni od kamene čipke.

Naime bollé je preminuo 17.