web statistics

Dragutin Domjanić Bele Rože Analiza

Hrvatska Moderna

Kak da su rože oživele bele kak da su dobre ti dragale ruke kak da su k tebi privinut se štele.

Dragutin domjanić bele rože analiza. Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Pjesma je objavljena u zbirci kajkavske poezije kipci i popevke 1917. Ali najenput je v suncu vse bilo videl sem cirkvu il.

Prolaznost je osnovni motiv njegovih pjesama pa tako i ove. Dragutin domjanić preminuo je 7 6 1933. I ovu poeziju domjanić doživljava kao spas od prolaznosti. Domjanić je i autor marionetne igre petrica kerempuh i spametni osel koja iako je manje poznata vrlo je vrijedna.

U njoj je kritički i satirički opisao kako su živjeli intelektualci 1920 ih godina. Dragutin domjanić ciklame krvave ciklame dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909. Rođen je u adamovcu pokraj sesveta 1875. Sunce deždj je još suzil čez megle te mutne skrival lepotu slovenske dežele samo na čas su kraj nagle nam vožnje v snegu planine zablisnule bele.

Autor je dragutin domjanić. To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s. Vazda sam maštao odviše snivao života ni mladosti nisam uživao pa sva moja mladost pjesme su te. God osnovne karakteristike njegove štokavske lirike su.

Dragutin domjanić bele rože dragutin domjanić je prvenstveno prepoznatljiv kao pjesnik kajkavskih stihova književni put je započeo kao pisac štokavske poezije to je zbirka pjesme iz 1909. Ovdje pročitajte cijelu pjesmu. Po dragomu kraju ove popevke predajem narodu onak kak ih je moj dragi sin za izdanje složil i priredil. Autor je dragutin domjanić.

To je pesimistički nastrojena poezija prisutni su osjećaji prerane zamorenosti životom klonulosti i umora pjesnika s jedne strane do. Gineju želje al samo popevke još mi živiju kak negda vu duši taj dvostih može se shvatiti kao lajtmotiv cijele njegove kajkavske lirike. Diplomirao je kao pravnik i postao sudac u banskim dvorima u zagrebu. God osnovne karakteristike njegove štokavske lirike su.

Dolazio je iz plemićke obitelji domjanić.