web statistics

Hazu Broj članova

Hazu Hrvatska Akademija Znanosti I Umjetnosti Organizacija I

Za redovitoga člana može biti izabran znanstvenik ili umjetnik državljanin republike hrvatske čiji su rezultati i dometi na polju znanosti ili umjetnosti po svojoj visokoj vrijednosti.

Hazu broj članova. Glavna su akademijina tijela. Ulazak novih članova važan je za hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti i za ulogu koju će akademija imati u razvoju i usmjeravanju procesa u hrvatskome društvu i državi u ovim prijelomnim vremenima krize i ulaska. Novosti će biti i u nominacijskom postupku pa je predsjedništvo hazu razredima preporučilo da kandidate za nove članove prije glasanja o njima zajednički razmotre na zajedničkim sjednicama sa. članovi uprave tajnici razreda i određeni broj redovitih članova petorica koje bira skupština između članova onih razreda koji nisu zastupljeni u upravi akademije.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu u četvrtak održala je izbornu skupštinu na kojoj je izabrano 10 novih redovitih članova 8 dopisnih članova i 11 članova suradnika a ponovno je izabrano 6 dosadašnjih članova suradnika a među danas izabranima brojni su ugledni znanstvenici i umjetnici iz zemlje i inozemstva. Kada je pak riječ o novim članicama i članovima hazu. Skupština akademije koju čine svi redoviti članovi predsjedništvo koje je izvršni organ skupštine predsjedništvo čine. Akademija je započela 1866.

Redoviti članovi akademije tako će na izbornoj skupštini u palači hazu očitovati o predloženim kandidatima za redovite i dopisne članove a. 2 predsjedništvo akademije utvrđuje za svaku izbornu skupštinu broj dopisnih članova izvan republike hrvatske i broj dopisnih članova iz republike hrvatske. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu bogatija je za nove članove a izabrani su izvrsni članova čija su djela trajna i od nacionalne te međunarodne važnosti istaknuo je predsjednik hazu akademik zvonko kusić na svečanosti na kojoj su u četvrtak proglašeni nove članice i članovi akademije među kojima je i deset redovitih. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti hazu birat će na skupštini 12.

Svibnja nove članove a među ukupno 38 kandidata akademici će odlučivati i o izboru 11 novih redovitih članova te hrvatske najviše znanstvene i kulturne ustanove. Lipnja govorio je predsjednik hazu akademik zvonko kusić a za tu je vanu prigodu istaknuo. Na svečanosti proglašenja 36 novih i četiri reizabrana člana akademije 12. Izbor novih članova članak 24.

Redoviti članovi imaju pravo na naslov akademik i oni su u stalnom radnom sastavu akademije. 01 89 17 mostar 30 11 2017 izjava hrvatske akademije za znanost i umjetnost u bosni i hercegovini povodom presude međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju u predmetu prlić i ostali konačnu presudu međunarodnog kaznenog suda za bivšu jugoslaviju jadranku prliću bruni. Stoga će hazu nastojati smanjiti broj redovitih članova pa nijedan od devet akademijinih razreda neće popuniti maksimalni broj mogućih članova i ostavit će slobodno barem jedno mjesto.