web statistics

Ilirske Pokrajine Napoleon

Istarska Enciklopedija

Listopada 1813 predstavljala je bitku u kojoj je napoleon doživio najodlučniji poraz.

Ilirske pokrajine napoleon. Nakon poraza u bitci kod wagrama austrijsko carstvo bilo je prisiljeno schönbrunnskim mirom prepustiti francuskoj veliki dio svojih zemalja. Ilirske province francosko provinces illyriennes je napoleon ustanovil 14. Les provinces illyriennes upravno teritorijalno područje sastavljeno ugl. Hrvaško in vojno krajino jugozahodno od save.

Boka kotorska na. Godine dekretom cara napoleona bonapartea uređene su ilirske pokrajine dio francuskog carstva koji je pokrivao velik dio današnjeg hrvatskog teritorija. Bonaparteov dekret zvao se décret sur l organisation de l ilyrie a zanimljivo je da se samo mjesec dana prije napoleonu rodio dugo očekivani sin nasljednik. Les provinces illyriennes naziv je za hrvatske i slovenske zemlje pod francuskom vlašću u doba napoleona a dobile su ime po starosjediocima ilirima stariji hrvatski naziv za ove pokrajine je slovinske države.

Bitka kod leipziga ili bitka naroda odvijala se u razdoblju od 16. One su obuhvaćale bivšu mlet. Ilirske pokrajine i bitka kod leipziga vidi više boka kotorska. Ilirske pokrajine i benedikt kraljević vidi više bitka kod leipziga.

Ilirske province naziv za kratkotrajnu autonomnu pokrajinu francuskog carstva osnovanu 14. Formirane ilirske pokrajine a napoleon je na vrhuncu sve te promjene stagniraju. Oktobra 1809 za vrijeme napoleonskih ratova na teritoriju venecijanskih austrijskih slovenskih mađarskih rijeka i hrvatskih zemalja koje su ime dobile po starosjediocima ilirima. Zapadna koruška s villachom goriška trst kranjska s.

Udružio u ilirske pokrajine. Zemalja 1809 13 na temelju schönbrunnskoga mira 1809 napoleon je od habsburgovaca izvojevao znatne teritorijalne ustupke koje je uz neke prethodne stečevine u listopadu 1809. Ilirske pokrajine kraće ilirija francuski les provinces illyriennes naziv za dio hrvatskoga i slovenskog teritorija pod francuskom upravom za vladavine napoleona i 1809 13 unutar ilirskih pokrajina bile su zemlje koje je austrija mirom u schönbrunnu 1809. Upravo radi toga odmah po dolasku na prostor budućih pokrajina 1806 odnosno dalmacije francuzi kreću s reformama u gospodarstvu školstvu vojsci društvu i sl.

Nakon mira u schönbrunu 14. Reforme se i dalje provode ali s manjim intenzitetom. Formalno ukida dubrovačku republiku. Ilirske pokrajine obuhvaćale su praktički sav teritorij današnje republike hrvatske južno od save zapadnu korušku s villachom gorišku trst te kranjsku s pazinskom grofovijom a napoleon ih je dobio od habsburške monarhije mirom u schönbrunnu 1809.

Predala francuskoj nakon završetka austrijsko francuskog rata. Francozi so že od leta 1805 bratislavski mir v svojih rokah imeli beneško.