web statistics

Prosinačke žrtve 1918 Zagreb

Sjecanje Na Prosinacke Zrtve Kamenjar

Uz molitvu domobranska obilježja zapaljene svijeće položeno cvijeće zvuke mirozova domoljubne pjesme i ove godine se ispod spomen ploče odala počast prvim hrvatskim žrtvama prve jugoslavije.

Prosinačke žrtve 1918 zagreb. Jugoslavija kraljevina shs je stvorena 1. žrtve sukoba na jelačićevom trgu 5. Međutim to su bile prve žrtve jugoslavenskog nacionalizma odnosno borbe protiv hrvatskog nacionalizma koja još traje. Prosinačke žrtve zagreb jugoslavija je počela živjeti na grobovima hrvata a tako je i umrla.

Domobranske pukovnije koji su prosvjedovali na trgu bana jelačića protiv uvlačenja hrvatske u južnoslavensku državu bez izjašnjavanja volje ili davanja suglasnosti. Mislav gabelica zagreb republika hrvatska na osnovu raspoloživih arhivskih izvora objavljene građe tiska i literatu re autor je pokušao utvrditi ukupan broj i identitet osoba koje su poginule 5. Prosinc 1918 izašli su zagrepčani na ulice i ilicom krenuli prema frankopanskoj. Zagrebački mediji svakog decembra uporno izveštavaju o obljetnici prosinačkih žrtava pritom naročito naglašeno ističući da je to bio mirni prosvjed protest.

Tijekom oružanog sukoba na zagrebačkog jelačićevu trgu. Prosinc 1918 prosinačke žrtve 5. Naziv prosinačke žrtve 5. Prosinačke žrtve naziv su za događaj od 5.

Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića nad pripadnicima kr. Malo tko je ikad čuo za prosinačke žrtve. Godine na jelačićevom trgu u središtu zagreba između pripadnika vojske i policije odanih novoproglašenoj kraljevini shs na jednoj te pobunjenih pripadnika nekadašnjeg kraljevskog hrvatsko ugarskog domobranstva koji su pokušali očuvati nezavisnu državu slovenaca hrvata i srba. Usput su im se pridružili i domobrani dviju pukovnija koji su se upravo vratili iz rata.

Godine je naziv za kratkotrajni oružani sukob do koga je došlo 5. Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge anđelinovića nad pripadnicima kraljevskog hrvatskog domobranstva 25. Domobranske pukovnije i građana zagreba koji su prosvjedovali na trgu bana jelačića protiv uvlačenja hrvatske u južnoslavensku državu bez izjašnjavanja volje ili. Godine kada su krvavo po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića ugušeni prosvjednici koji su na trgu.

Navečer došla vijest da je u beogradu stvorena kraljevina srba hrvata i slovenaca. Označava krvavo gušenje protivnika jugounitarizma po zapovjedi komesara zagrebačke policije grge angjelinovića nad pripadnicima kr.