web statistics

Spomenik Drazi Mihailoviću Ravna Gora

Ravna Gora

Vojsku srbije potresa problem nakon što su njeni pripadnici odali počast i položili venac na spomenik vođi četničkog pokreta generalu dragoljubu draži mihailoviću.

Spomenik drazi mihailoviću ravna gora. S početkom u 11 časova u hramu na ravnoj gori služen je parastos generalu dragoljubu draži mihailoviću i svim poginulim i umrlim oficirima vojnicima saradnicima i simpatizerima ravnogorskog pokreta i jugoslovenske vojske. U draževini gde je draža i uhvaćen postavljen je onaj poznati spomenik iz brčkog koji je tamo em bio uništavan em na kraju i zakonom zabranjen jer je vrijeđao druge narode distrikta. Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. Ponosni na pripadnike vs koji su odali čast mihailoviću.

Dragoljub mihailović je pravno rahabilitovan istorijska nauka više nema nikakvih dilema oko njegovog rodoljublja i slobodarske borbe postoje brojni dokazi da je bio prvi gerilac koji se borio protiv nacista na tlu porobljene evrope i da su ga saveznici kasnije izdali zbog čega je u svakom pogledu tragično okončao svoj život. Ako hoćete da utvrdite. Saopštenjem se odmah oglasila i organizacija srpskih četnika ravna gora iz čikaga koja je navela da izgleda da bošnjačka zajednica nišani na spomenike đenerala draže mihailovića kod manastira sv. Maj se tamo obeležava kao početak trećeg srpskog ustanka protiv okupatora.

Godine u republici srpskoj u petrovu na ozrenu takođe je nikao spomenik draži mihailoviću a u udruljama danas se pominje kao draževina kod višegrada i čitav spomen kompleks. Koji je najzaslužniji što je ravna gora danas slobodna i rehabilitovana smatra da je njegova misija završena. Na spomeniku mihailović je predstavljen skulpturom visine 220cm u stojećem stavu ogrnut vojničkim šinjelom sa lulom u levoj ruci. Spomenik draži mihailoviću na ravnoj gori nalazi se u okviru spomen kompleksa ravna gora podignut je 1992.

I mada su u ministarstvu odbrane juče tvrdili da srpski vojnici to učinili samoinicijativno blic saznaje da je o svemu bio obavešten načelnik generalštaba ljubiša diković i da je za to dao svoje odobrenje. Tradicionalni 27 sabor na ravnoj gori održan je danas na platou kod hrama svetog georgija i spomenika generalu dragoljubu draži mihailoviću na planini ravna gora. Vence na spomenik generala dragoljuba mihailovića položio je aleksandar čotrić zamenik predsednika spo i narodni poslanik. Domaćini ove komemoracije bili su članovi pokreta srpskih četnika ravna gora iz adelejda a prisutan je bio i jedan preživeli borac dinarske četničke divizije koji je nakon pomena položio venac na spomenik generalu dragoljubu draži mihailoviću koji su njegovi saborci podigli u adelejdu.

Spomenik je rad vajara dragana nikolića izliven je u bronzi i postavljen na betonski postament obložen kamenim pločama.