web statistics

Spomenik Grguru Ninskom U Splitu

Grgur Ninski Mestrovic Wikipedija

1927 navodimo idejno politički kontekst provedbe izvedbe koji će od samog početka dominirati nad umjetničkom i likovnom izvedbom donosimo okolnosti postavljanja spomenika 1929 razmontiranja i uklanjanja 1941 te.

Spomenik grguru ninskom u splitu. Postavljen je uz franjevačku crkvu obzirom da je grgur ninski bio hrvatska povijesna crkvena ličnost pa se smatralo da je prikladno da bude postavljen uz neki sakralni objekt. Spomenik grguru ninskom u splitu koja obuhvaća pet studija prve i druge inačice spomenika u bronci i gipsu te reprodukcije arhitektonskih nacrta i crteža otvorena je u srijedu u splitskoj galeriji meštrović. Godine ukinuta ninska biskupija a grguru ninskom dodijeljena skradinska biskupija. Na istom saboru crkvena vlast nad cijelom hrvatskom i dalmacijom predana je splitskom nadbiskupu.

Umjesto da uvede slavenski jezik grgur ninski ostaje bez biskupije i metropolije te je na drugom saboru koji je održan također u splitu 928. U hrvatskoj postoje tri spomenika grguru ninskom i sva tri je izradio vajar ivan meštrović. O grguru ninskom kralju tomislavu i crkvenim saborima u splitu 925. Srebrna vrata u splitu srebrna vrata nalaze se na istočnom pristupu palači te su strukturom bila vrlo slična zlatnim vratima.

Jedan se nalazi u varaždinu drugi u splitu a treći u ninu pored crkve svetog anselma. U sklopu izložbe ivan meštrović. Stoljeću ostao bez biskupije i metropolije te je na drugom saboru koji je održan također u splitu 928. Za kip koji se nalazi u ninu je vezano narodno sujeverje da poljubac kipovog palca donosi sreću zbog čega je palac svetliji i uglačaniji od ostatka kipa.

Tako je grgur ninski čija je biskupija osnovana u 9. Godine već se dosta pisalo i u vezi s proslavom tisućugodišnjice hrvatskoga kraljevstva 1925. Na istom saboru crkvena vlast nad cijelom hrvatskom i dalmacijom predana je splitskom nadbiskupu. Ivan meštrović izradio je ukupno tri spomenika grguru ninskom prvi je prvotno bio postavljen u splitu a dvije godine kasnije preseljen je na franjevački trg u varaždinu 20.

Spomenik grguru ninskom u splitu grgur ninski bio je kako mu i ime kaže biskup ninske biskupije. Godine ukinuta ninska biskupija a grguru ninskom dodijeljena skradinska biskupija. Spomenik grguru ninskom u splitu najpoznatiji splitski spomenik posvećen je slavnom biskupu grguru ninskom a nalazi se ispred sjevernog ulaza u dioklecijanovu palaču. Spomenik grguru ninskom u splitu kao i pripadajućem katalogu govorimo o nastanku i razvoju ideje spomenika 1919.

Stoljeća a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj prava na korištenje hrvatskog jezika i pisma u služenju misa i za ostale potrebe.