web statistics

Spomenik Gvozdenom Puku

U Igristu Otkriven Spomenik Toplickom Gvozdenom Puku Vojska Srbije

Južna srbija info.

Spomenik gvozdenom puku. Meštani planinskog sela igrište za samo osam meseci prikupili su 30 000 evra i u svom selu na najvećem uzvišenju podigli spomenik čuvenom gvozdenom puku. Kuršumlija u selu igrište svečano je otvoren prvi spomenik gvozdenom puku koji je urađen dobrovoljnim prilozima. Godine a pročuo se i u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe vlade i narode. U kategoriji blace društvo kuršumlija poslednje vesti prokuplje žitorađa.

Spomen obeležje drugom pešadijskom puku knjaz mihailo u prokuplјu simbolizovaće metak u obliku krsta sa slikama junaka ove najodlikovanije jedinice u prvom svetskom ratu. Pored premijerke srbije ane brnabić ministara narodnih poslanika prijatelja iz francuske i slovenije vladike niškog arsenija predstavnika lokalne samouprave delegacija blaca kuršumlije i žitorađe brojnih građana otvaranju spomenika gvozdenom puku u prokuplju prisustvovao je i unuk velike srpske heroine milunke savić miroslav savić. U opštini prokuplje danas je održana sednica organizacionog odbora za izgradnju spomen obeležja drugom pešadijskom puku knjaz mihailo u prokuplju. Godine otkriven spomenik drugom pešadijskom puku poznatiji po svom nazivu gvozdeni koji je bio je puk srpske vojske tokom ratova od 1912.

Spomenik gvozdenom puku uredi. Vučić otkriva spomenik gvozdenom puku u prokuplju autor ekipa topličkih vesti 18 maj 2018. Tokom državne ceremonije koju predvodi premijerka ana brnabić u prokuplju koji obeležava sto godina od oslobođenja u prvom svetskom ratu otkriven je spomenik drugom pešadijskom puku. Nisam ga videla na proslavi.

Beograd danas je u prokuplju koji obeležava sto godina od oslobođenja u velikom ratu 1918. Iidejno resenje za spomenik gvozdenom puku je rad akademskog vajara čedomira ristića. Spomenik od podnožja visok 5 30 metara otkrio je komandant kopnene vojske srbije general milosav simović. Istorijsku gradju za knjigu o gvozdenom puku prikupljao je desetak godina nekadasnji profesor istorije u gimnaziji u prokuplju radoje kostic.

Spomenik od podnožja je visok 5 30 metara izgrađen je od mermera sa belim dvoglavim orlom na vrhu. Spomenik je izrađen od granita i na vrgu je dvoglavi orao od mermera. Prokuplje u opštini prokuplje održan je šesti sastanak organizacionog odbora za izgradnju spomen obeležja drugom pešadijskom puku knjaz mihailo. Spomenik gvozdenom puku u prokuplju.