web statistics

Spomenik Kralja Tomislava U Zagrebu

Jedan Od Najpoznatijih Simbola Zagreba Spomenik Kralja Tomislava

Stručnjaci se ne slažu je li okrunjen ili se samo proglasio ili ga papa spominje kao kralja iz nekog drugog razloga.

Spomenik kralja tomislava u zagrebu. Najmonumentalnije frangešovo djelo je konjanički spomenik kralj tomislav 1928 38. Zagrebački gradonačelnik milan bandić otvorio je u srijedu radove na uređenju površine oko spomenika kralja tomislava te konzervatorsko restauratorske radove na spomeniku vrijedne oko dva milijuna kuna bez pdv a koji bi trebali završiti prije ljeta. Na paviljonu su primijenjena najnovija iskustva u tehnologiji gradnje s metalnim kosturom. Glinena maketa spremna za odljev u bronci izrađena je tek 1930 a odljev je napravljen 1933.

Sagrađen je povodom milenijske izložbe u budimpešti 1896. Hrvatska se na izložbi predstavlja samostalnim paviljonom. Karijera u 24 beograd zagrebu nije želio dati da postavi spomenik tomislavu tomislav je svakako zaslužio spomenik no oko frangešovog djela na zagrebačkom trgu kralja tomislava polemike su se vodile desetljećima. Godine je utemeljeno društvo za podizanje spomenika kralja tomislava koje je kiparu frangeš mihanoviću povjerilo izradu istog.

Spomeniku je trebalo dugo da se postavi zbog više razloga. Utemeljeno je društvo za podizanje spomenika kralju tomislavu koji su kiparu povjerili izradu spomenika. Na trgu kralja tomislava nalazi se umjetnički paviljon. Trg kralja tomislava u zagrebu je spomenik prvog hrvatskog kralja tomislava a iza kojeg se pruža prekrasan park šetalište u kojem ljeti možete potražiti osvježenje u blizini fontane i opustiti se na jednoj od klupa.

Spomenik je izliven u bronci a postolje je napravljeno 1940. U povodu tisuću godina hrvatske državnosti ali naručen je tek tri godine kasnije. Godine izradio sadreni model 1933 1934. Trg kralja tomislava spomenik kralju tomislavu prvom hrvatskom kralju nalazi se na istoimenom trgu.

Spomenik je trebao biti podignut 1925.