web statistics

Spomenik Kralja Tomislava U Zagrebu

Jedan Od Najpoznatijih Simbola Zagreba Spomenik Kralja Tomislava

Utemeljeno je društvo za podizanje spomenika kralju tomislavu koji su kiparu povjerili izradu spomenika.

Spomenik kralja tomislava u zagrebu. Najmonumentalnije frangešovo djelo je konjanički spomenik kralj tomislav 1928 38. Kako je u doba tomislavove vladavine cijela europa bila na nogama zbog mađarskih pljačkaških pohoda zasigurno se i tomislav sukobio sa tom. Hrabri ratnik obranio je kontinentalnu hrvatsku od osvajačkih napada mađara i prvi put ujedinio sve hrvatske pokrajine u jednu zemlju. O tomislavovoj vlasti zna se malo poznato je ratovanje s mađarima i bugarima kao i dva održana crkvena sabora u splitu.

Stručnjaci se ne slažu je li okrunjen ili se samo proglasio ili ga papa spominje kao kralja iz nekog drugog razloga. Sagrađen je povodom milenijske izložbe u budimpešti 1896. Trg kralja tomislava u zagrebu je spomenik prvog hrvatskog kralja tomislava a iza kojeg se pruža prekrasan park šetalište u kojem ljeti možete potražiti osvježenje u blizini fontane i opustiti se na jednoj od klupa. Karijera u 24 beograd zagrebu nije želio dati da postavi spomenik tomislavu tomislav je svakako zaslužio spomenik no oko frangešovog djela na zagrebačkom trgu kralja tomislava polemike su se vodile desetljećima.

U povodu tisuću godina hrvatske državnosti ali naručen je tek tri godine kasnije. Hrvatska se na izložbi predstavlja samostalnim paviljonom. Godine je utemeljeno društvo za podizanje spomenika kralja tomislava koje je kiparu frangeš mihanoviću povjerilo izradu istog. Glinena maketa spremna za odljev u bronci izrađena je tek 1930 a odljev je napravljen 1933.

Spomeniku je trebalo dugo da se postavi zbog više razloga. Spomenik je trebao biti podignut 1925. Godine izradio sadreni model 1933 1934. Trg kralja tomislava spomenik kralju tomislavu prvom hrvatskom kralju nalazi se na istoimenom trgu.

Na trgu kralja tomislava nalazi se umjetnički paviljon.