web statistics

Spomenik Otpora I Slobodi

Fotogalerija Spomen Park Sumarice Antifasisticki Vjesnik

Narodni heroj čedomir ljubo čupić i njegov čuveni osmijeh slobodi konačno će u nikšiću dobiti spomenik koji će biti završen do 13.

Spomenik otpora i slobodi. Najviše impresionira apstraktnost jugoslavenskih spomenika. Među streljanima su bili i učenici i profesori gimnazije pa je iznad njihove grobnice u šumaricama postavljen spomenik 1963. Događaji na čukur česmi u mnogome su opredelili politiku srbije u narednom istorijskom periodu od 1862. Kojeg god od ovih što ih imamo sada.

Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici cupic živio i odakle se prikljucio pokretu otpora protiv fašizma. Odbor snp glavnog grada podgorica najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče na ravnom lazu u piperima posvećene organizatorima slavnog trinaestojulskog ustanka po kojem je crna gora postala poznata širom evrope i zapalila luču otpora fašizmu na porobljenom kontinentu. Bele tufne na spomeniku poslednji su čin u nizu skrnavljenja ovog spomenika a počinioci nisu otkriveni. Spomenici narodnooslobodilačke borbe naroda jugoslavije 1941 1945.

Veka od strane italijanskog skulptora arnalda dzokija a izradio ga je georgi kiselinčev vremenom je postao jedan od najznačajnijih simbola grada nalazi se i u grbu grada coat of arms. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici čupić živeo i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Pametnik na svobodata pametnik na svobodata u rusu bugarska je izgrađen početkom 20.

Spomenici posvećeni narodnooslobodilačkoj borbi jugoslavije 1941 1945 postavljani su širom jugoslavije u vidu figuralno umetničkih dela arhitektonskih objekata spomen mauzoleja skulptura spomen bisti spomen ploča spomen zgrada spomen groblja i dr. Sećanje na odmazdu nacista kada je streljano prek o 2300 kragujevčana čuva spomenik miodraga živkovića. U aprilu ove godine skulptura će biti finalizirana u bronzi u nekoj od. Tim je šetalištem u lancima proveden poslednji put pred streljanje i s osmehom se oprostio sa svojim gradom.

Spomenik otpora i slobode u šumaricama išaran je belom bojom. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Kameni blok visine 8m stremi ka nebu rascepljen je na dva dela simbol nasilno prekinutog života iz kog izranjaju jedva naznačeni obrisi lica. Izbrisati spomenik slobodi sa mentalne i fizičke mape grada.

Sava petković nesrećni junak događaja na čukur česmi postao je simbol otpora srba turskom ropstvu a njegov spomenik spomen na ljubav prema slobodi. Na skulpturi čupiću još od prošle godine radi naš poznati vajar zlatko glamočak u ateljeu u parizu.