web statistics

Spomenik Otpora I Slobodi

Fotogalerija Spomen Park Sumarice Antifasisticki Vjesnik

Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici cupic živio i odakle se prikljucio pokretu otpora protiv fašizma.

Spomenik otpora i slobodi. Na skulpturi čupiću još od prošle godine radi naš poznati vajar zlatko glamočak u ateljeu u parizu. Izbrisati spomenik slobodi sa mentalne i fizičke mape grada. Spomenici narodnooslobodilačke borbe naroda jugoslavije 1941 1945. Bele tufne na spomeniku poslednji su čin u nizu skrnavljenja ovog spomenika a počinioci nisu otkriveni.

Spomenik je idejno zamišljen kao heroj na korzu na kome je u njegoševoj ulici čupić živeo i odakle se priključio pokretu otpora protiv fašizma. Narodni heroj čedomir ljubo čupić i njegov čuveni osmijeh slobodi konačno će u nikšiću dobiti spomenik koji će biti završen do 13. Kameni blok visine 8m stremi ka nebu rascepljen je na dva dela simbol nasilno prekinutog života iz kog izranjaju jedva naznačeni obrisi lica. Kojeg god od ovih što ih imamo sada.

Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Sava petković nesrećni junak događaja na čukur česmi postao je simbol otpora srba turskom ropstvu a njegov spomenik spomen na ljubav prema slobodi. Najviše impresionira apstraktnost jugoslavenskih spomenika. Veka od strane italijanskog skulptora arnalda dzokija a izradio ga je georgi kiselinčev vremenom je postao jedan od najznačajnijih simbola grada nalazi se i u grbu grada coat of arms.

Sećanje na odmazdu nacista kada je streljano prek o 2300 kragujevčana čuva spomenik miodraga živkovića. Korzo ima posebnu simboliku za heroja. Tim je šetalištem u lancima proveden posljednji put pred strijeljanje i s osmijehom se oprostio sa svojim gradom. Odbor snp glavnog grada podgorica najoštrije osuđuje skrnavljenje spomen ploče na ravnom lazu u piperima posvećene organizatorima slavnog trinaestojulskog ustanka po kojem je crna gora postala poznata širom evrope i zapalila luču otpora fašizmu na porobljenom kontinentu.

Pametnik na svobodata pametnik na svobodata u rusu bugarska je izgrađen početkom 20. U aprilu ove godine skulptura će biti finalizirana u bronzi u nekoj od. Spomenici posvećeni narodnooslobodilačkoj borbi jugoslavije 1941 1945 postavljani su širom jugoslavije u vidu figuralno umetničkih dela arhitektonskih objekata spomen mauzoleja skulptura spomen bisti spomen ploča spomen zgrada spomen groblja i dr. Događaji na čukur česmi u mnogome su opredelili politiku srbije u narednom istorijskom periodu od 1862.

Među streljanima su bili i učenici i profesori gimnazije pa je iznad njihove grobnice u šumaricama postavljen spomenik 1963. Godine i odredili njenu i sudbinu njene prestonice.