web statistics

Spomenik U Valjevu

Stјepan Steva Filipoviћ Vikipediјa

Kad je umetnik sve doveo u red glava opet nestala.

Spomenik u valjevu. Ovog meseca u valjevu. Akademski vajar iz zagreba vojin bakić izradio je spomenik borcima valjevskog odreda koji će biti svečano otkriven 25. Valjevo uvertira orašca. Moguće je da je spomenik u dvorište društva istraživača dospeo slučajno sedamdesetih godina prošlog veka kad je plac nasipan.

Pre vešanja rad je hrvatskog vajara srpskog porekla vojina bakića. U predvorju zgrade stare gimnazije nalaze se biste alekse nenadovića i ilije birčanina podignute 1954. U valjevu podignut mu je spomenik 1961. Među starim zgradama u valjevu očuvani su i konaci pojedinih knezova i drugih znamenitih valjevaca.

četiri osnovne škole u sfrj nosile su naziv po stjepanu filipoviću. U rodnome opuzenu podignut mu je spomenik 1978. U valjevu je još za života pesnikinje podignut spomenik desanki maksimović. Obeležavanje seče knezova što se kaže proteklo lepo i s merom onda glavu sa spomen obeležja u toku noći odneo umetnik.

Spomenik prikazuje legendarnog junaka valjevskog partizanskog odreda stevana filipovića koji je stojeći ispod vešala pozivao srpski narod na ustanak protiv okupatora. Godine prilikom proslave 150godišnjice prvog srpskog ustanka. Godine neposredno nakon ciklusa skulptura namenjenih vidovdanskom hramu nadovezuje se na idejni i stilski koncept pomenutog ciklusa u koje spadaju reprezentativna dela meštrovićeve plastike poput skulptura miloš obilić srđa zlopogleđa marko kraljević sam spomenik koncipiran u monumentalnoj formi nage atletske muške. Delo je vojina bakića modernističkog umetnika.

Spomenik borcima revolucije poznat i kao spomenik stevanu filipoviću ili valjevac u valjevu srbija je spomenik posvećen istoimenom narodnom heroju i partizanskim borcima valjevskog kraja. Spomenik u valjevu simbol grada više puta je bio oskrnavljen ja sam kao dete shvatio šta je stevo želeo od svih nas i zakleo sam se da ću poći njegovim putem svedočio je šezdesetih godina voja todorović koji je u vreme filipovićeve smrti imao 12 godina i bio obućarski šegrt. U opuzenu divcima valjevo velikim crljenima lazarevac i u beogradu a danas je samo osnovna škola u divcima ostala nositi naziv po njemu. Ovaj spomenik je otkrio matija bećković 27.

Spomenik revolucije poznatiji kao spomenik stjepanu filipoviću nalazi se na brdu vidrak u valjevu. Urađen po ugledu na fotografiju koja je zabeležila poslednje trenutke filipovićevog govora okupljenom narodu 22. Spomenik je u obliku ljudske figure visoke 16 m sa uzdignutim rukama i šakama sklopljenim u pesnice. Godine rad mire vuce i stjepana gračana.

U opusu ivana meštrovića skulptura pobednik izvedena 1913. Pesnikinja je malo negodovala zbog ovog čina ali su je ubedili da je to samo spomenik poeziji sa njenim likom. Godine rad vojina bakića.