web statistics

Spomenik Zahvalnosti Francuskoj

File Spomenik Zahvalnosti Francuskoj 007 Jpg Wikimedia Commons

Spomenik zahvalnosti francuskoj otkriven je 11.

Spomenik zahvalnosti francuskoj. Bareljefi kao i čuveni natpisi volimo francusku kao što je ona nas volela i a la france 1914 1918 biće ponovo isklesani ali u italijanskom kamenu kazao je tucić. Monument of gratitude to france in belgrad. Godine u znak prijateljstva uzajamne pomoći i saradnje srbije i francuske tokom prvog svetskog rata spomenik u bronzi prikazuje skulpturu žene koja drži mač što simboliše francusku koja juriša u pomoć srbiji. Avgust i nada se da će od tog dana kalemgdan ponovo krasiti spomenik zahvalnosti francuskoj.

Izgrađen je dobrovoljnim prihodima sa željom da se ne zaboravi podvig francuske vojske koja je zajedno sa srpskom a pod vođstvom franša d eperea probila solunski front. The work of sculptor ivan mestrovic was ceremoniously unveiled in 1930 in the presence of king aleksandar karadjordjevic. Monument of gratitude to france serbian cyrillic. Spomenik zahvalnosti francuskoj rad je ivana meštrovića podignut 11.

The monument was put up at the initiative of the society of friends of france and society of former pupils of the french school in the same location where once stood the memorial dedicated to karadjorde which was. Godine u znak prijateljstva uzajamne pomoći i suradnje srbije i francuske tijekom prvog svjetskog rata u beogradskom parku kalemegdan podignut je dobrovoljnim prilozima društva prijatelja francuske i društva nekadašnjih učenika francuskih škola. Deo spomenika na kom piše a la france francuskoj precrtan je crnim sprejom. Otpravnik poslova ambasade francuske u srbiji nikola faj i v d.

Direktora zavoda za zaštitu spomenika kulture grada beograda olivera vučković potpisali su danas sporazum o finansiranju kojim se zavodu prenose sredstva prikupljena u francuskoj za obnovu spomenika zahvalnosti francuskoj. Eminentni stručnjak napominje da je rok za završetak radova 10. Spomenik zahvalnosti francuskoj na kalemegdanu oskrnavili su u ponedeljak uveče nepoznati počinioci.