web statistics

Sunčani Sat U Travniku

Travnik 1866 Yu Sundials

Prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule.

Sunčani sat u travniku. Stari sunčani sat hadži ali begove džamije u travniku. Osamnaest travničkih džamija znameniti su spomenici islamske arhitekture. Stari sunčani sat hadži ali begove džamije u travmniku provjera njegove egzaktnosti. Godine ugrađen sunčani sat jedini ovakve vrste u bosni i hercegovini.

U prilogu vam donosimo zapažanje i prijateljsku sugestiju studenata godine odsjeka za geografiju prirodno matematičkog fakulteta univerziteta u tuzli. Travnik je jedini grad u bih koji se može pohvaliti da i dan danas ima sunčani. Ed islamski kalendar i astronomija pp. Agencija dan današnju džamiju u gornjoj čaršiji u travniku izgradio je bosanski vezir mehmed paša kukavica daleke 1757.

Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument. Travnik je jedini grad u bih koji se može pohvaliti da i dan danas ima sunčani. Na zapadnom zidu ovog objekta je oko 1866. Godine te je po njemu ona i danas poznata kao hadži ali begova džamija.

Andrićeva kuća sahat kule sunčani sat stari grad plava voda i šarena džamija mjesta su koja obavezno trebate posjetiti ukoliko se uputite u travnik. Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument. Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule. Travnik je i jedini grad u bosni i hercegovini koji ima sunčani sat.

Najinteresantniji se nalazi u travniku na zidu hadži ali b. Rijetki su gradovi u bosni i hercegovini koji se mogu pohvaliti da posjeduju sunčani sat. Prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule. Saznali smo i gdje je photo.

Tradicionalno se kafa pije u glasovitoj lutvinoj kafanici jedu travnički ćevapi i kupuje sir s obronaka vlašića foto. Zbornik radova zavičajnog muzeja u travniku 33 48. Samir zahirović tvrđava stari grad pretpostavlja se da je izgrađena u drugoj polovini 14 ili prvoj polovini 15. Zaljubljenici u satove postavili su sunčani sat na hadži ali begovu džamiju.

Nakon što je potpuno stradala u požaru na istome mjestu hadži ali beg hasanpašić podigao je novu džamiju 1856.