web statistics

Sunčani Sat U Travniku

Travnik 1866 Yu Sundials

Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument.

Sunčani sat u travniku. Prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule. Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule. Saznali smo i gdje je photo. Nakon što je potpuno stradala u požaru na istome mjestu hadži ali beg hasanpašić podigao je novu džamiju 1856.

Godine te je po njemu ona i danas poznata kao hadži ali begova džamija. U prilogu vam donosimo zapažanje i prijateljsku sugestiju studenata godine odsjeka za geografiju prirodno matematičkog fakulteta univerziteta u tuzli. Rijetki su gradovi u bosni i hercegovini koji se mogu pohvaliti da posjeduju sunčani sat. Prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule.

Stari sunčani sat hadži ali begove džamije u travmniku provjera njegove egzaktnosti. Stari sunčani sat hadži ali begove džamije u travniku. Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument. Zaljubljenici u satove postavili su sunčani sat na hadži ali begovu džamiju.

Travnik je jedini grad u bih koji se može pohvaliti da i dan danas ima sunčani. Tradicionalno se kafa pije u glasovitoj lutvinoj kafanici jedu travnički ćevapi i kupuje sir s obronaka vlašića foto. Sunčani sat u travniku kada je postavljen cijela čaršija je koristila kao javni instrument. Na zapadnom zidu ovog objekta je oko 1866.

Ed islamski kalendar i astronomija pp. U travniku nestao jedini sunčani sat u bih. Zbornik radova zavičajnog muzeja u travniku 33 48. Andrićeva kuća sahat kule sunčani sat stari grad plava voda i šarena džamija mjesta su koja obavezno trebate posjetiti ukoliko se uputite u travnik.

Prema sunčanom satu su imućni travničani podešavali svoje ručne satove ali su prema njemu podešavani i mehanički satovi koji su bili ugrađeni na dvije travničke sahat kule. Najinteresantniji se nalazi u travniku na zidu hadži ali b. Agencija dan današnju džamiju u gornjoj čaršiji u travniku izgradio je bosanski vezir mehmed paša kukavica daleke 1757. Travnik je i jedini grad u bosni i hercegovini koji ima sunčani sat.

Osamnaest travničkih džamija znameniti su spomenici islamske arhitekture.