web statistics

Sunčani Sat Zgrada

Split Zgrada Suncani Sat I Izgradnja Na Znjanu Pixsell

Sunčani sat u pagu pokazuje vrijeme od 5 00 do 19 00 sati a svaki sat je podijeljen na četiri dijela po 15 minuta.

Sunčani sat zgrada. A između tih točaka jutra podneva i večeri bilo je teško odrediti vrijeme na osnovi sunčeva položaja. Potok i kanal su presvođeni te je srušena zgrada mlina na broju 23. Papije je lično naručio ovakav spomenik koji su od bračkog mermera napravili vajar i astronom iz grčke. Natpis na satu glasi dobro ti jutro splite.

Fotografija sunčanog sata je napravljena u 14 55 sati a na sunčanom satu bilo je samo tri minute više. Jedni su od prvih satova izumljeni prije otprilike 5000 godina u egiptu sjena pokazivača prikazuje koliko je sati sunčani satovi koriste se danas samo kao ukras na trgovima ili zgradama. Na stambenoj zgradi sunčani sat sagrađenoj 2006 križanje velebitske i ulice slobode na pročelju se nalazi sunčani sat. Sunce je čovjekov prvi sat.

Još davno ljudi su pogađali vrijeme promatrajući kako se sunce kreće po nebu. U samom srcu grada na trgu slobode decenijama ponosno stoji sunčani sat. Prvi sunčani sat najvjerojatnije su izradili egipćani u 15. Međutim malo ko od nas je na njemu merio vreme ali ga mnogi zaobilaze u širokom luku ne bi li slučajno zgazili neku od granitnih kocki.

Sunčani sat je načinjen 1852. Uz 5 00 i 19 00 sati ostavljena su dva dijela od po 15 minuta jer je to vrijeme ljetnog izlaska odnosno zalaska sunca. Učenike je surovo kažnjavao što je izazivalo djačke pobune zbog čega je morao da napusti sombor. Kada sija sunce on može da pokaže vreme.

Još i danas nailazimo na sunčane ure koje ukrašavaju parkove trgove i pročelja starih zgrada. Sunčani sat izrađen je oko 100. Bilo je lako reći kad je jutro a kad večer ali bilo je daleko teže pogoditi kad je podne to jest vrijeme kad je sunce u najvišoj točki iznad horizonta. Nalazi se na južnoj fasadi plebanije župnog dvora.

Zgrada sunčani sat i izgradnja na žnjanu. Sunčani sat na zidu pročelja kuće smještene u tkalčićevoj ulici na broju 25. Rušenjem te zgrade južno pročelje kuće na broju 25 je otvoreno pogledu gdje je nastao spomenuti diplomski rad. Godine naše ere kao deo monumentalne grobnice kratila papija uglednog žitelja sirmijuma i potomka stare patricijske porodice poreklom iz rima.

Zgrada sunčani sat split splitsko dalmatinska zemljopisna širina. Sunčani sat je astronomska naprava koja pokazuje položaj sunca na nebu.