web statistics

Velebitski Botanički Vrt

Northern Velebit

Ponovljen otisak iz časopisa naše planine br.

Velebitski botanički vrt. Ako ste ikada željeli postati speleologom u kući tu želju možete i ostvariti jer uz pomoć novih tehnologija moguće je istražiti lukinu jamu. Sam vrt smješten je u modrić docu na sjevernom velebitu okružen stjenovitim i kamenitim obroncima velikog zavižana 1676 m balinovca 1601 m i zavižanske velike kose 1620 m. Bojana markotić krstinić cinematographer and director. U neposrednoj blizini zavižana petnaestak minuta hoda od planinarskog doma nalazi se velebitski botanički vrt osnovan 1967.

Velebitski botanički vrt osnovao je čuveni fran kušan poznatiji kao profesor botanike i to davne 1967. Nacionalni park sjeverni velebit hrvatski nacionalni park proglašen je 9. Godine na farmaceutskom fakultetu u zagrebu iz prije svega znanstvenih razloga. Davorin marković dzzp purpose.

U sredini doca se nalazi više od 40 m duboka balinovačka ponikva. Botanički vrt nalazi se u mjestu modrić docu koje je okruženo stjenovitim i kamenitim obroncima velikog zavižana balinovca i zavižanske kose sa balinovačkom ponikvom koja se nalazi u sredini na više. Frana kušana profesora na farmaceutsko biokemijskom fakultetu u zagrebu ideja koja je vodila osnivače botaničkog vrta aktualna je i danas željeli su bogatstvo flore velebita učiniti dostupnim ne samo znanstvenicima istraživačima. Godine zakonom zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture sastavnica kulturnog dobra rh zagrebačke zelene potkove više od 100 000 posjetitelja tijekom sezone među najposjećenijim turističkim atrakcijama u zagrebu.

Botanički vrt biološkog odsjeka pmf a sveučilište u zagrebu osnovan davne 1889. Dzzp for croatian tv hrt1 2004th. Godine na inicijativu dr. U mjestu krasno nalazi se kuća velebita posjetiteljski i informacijski centar parka.

Godine np sjeverni velebit je uz nacionalni park paklenica i rezervat prirode hajdučki i rožanski kukovi upisan na unesco v popis mjesta svjetske baštine u europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom bukove prašume u karpatima i drugim.